Sufimas Forum

Bincang tentang Tasauf, dan Sufi.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan perbuatan yang mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui. An-Nur ayat 21

Share | 
 

 Perlunya mempelajari ilmu asas fardhu ain sebelum bertasauf. Biar tauhid serba Tuhan syariat jangan lintang-pukang.

Go down 
AuthorMessage
MURID
Admin
avatar

Posts : 18
Join date : 13/11/2009
Age : 34

PostSubject: Perlunya mempelajari ilmu asas fardhu ain sebelum bertasauf. Biar tauhid serba Tuhan syariat jangan lintang-pukang.    Sun Jan 16, 2011 10:54 am


Imam Malik r.a mengungkap:
"Siapa mempelajari tasauf tanpa fekah, dia kafir zindik,
Siapa yang mempelajari fekah tanpa tasauf, dia fasiq,
Siapa yang menghimpunkan kedue-duanya nescaya dia tahkik."

Ibnu Ajibah berkata:
"Orang yang mempelajari tasauf tanpa fekah menjadikafir zindik kerana dia mengucap dengan cara terpaksa tanpa mengetahui hikmah dan hukum-hukumnya. Manakala orang yang belajar fekah sahaja tanpa tasauf menjadi fasik kerana dia beramal tanpa memberikan sepenuh tumpuan, hati dan perasaannya kepa.da Allah. Ini menyebabkan amalannya tidak ikhlas."

Perlulah di ketahui bahawasanya ilmu Tasauf itu cenderung kepada akhlak dan perkara-perkara batin. Ianya banyak membincangkan tentang perkara-perkara yang ghaib, yakni yang tidak terzahir melalui pandanngan mata zahir. Suatu ilmu yang tidak di perolehi dengan bacaan kitab, bahkan ianya hanya berkehendakkan praktikal semata-mata., barulah dapat merasainya.

Justeru, barangsiapa yang ingin mempepalajari ilmu Tasauf, tidak dapat tidak, kenalah menghabiskan juga ilmu fardhu ain yang lain yang berkaitan dengan ibadah, dan tauhid kita, agar ibadah dan iktiqad kita di terima oleh Allah mengikut hukum yang di tetapkan ulama fekah, dan ulama usuluddin, agar kita tidak terpesong dari aqidah ahli Sunnah wal jamaah.

Ini kerana, barang yang terkandung di dalam ilmu Tasauf banyak membincangkan hal-hal perkara yang tidak ternampak oleh pandangan mata zahir, di takuti kita terdpedaya dengan bisikan dan hasutan dari syaitan dan nafsu. Bahkan ilmu fekah dan Usuluddin jugalah yang turut membantu kita dalam memagari tipu daya syaitan di dalam bertasauf. Sedangkan yang menyelamatkan kita semua hakikatnya adalah Allah, namun asbabnya Ilmu. Yakni ilmu yang di wajibkan oleh Islam untuk mempelajarinya atas tiap-tiap seorang Islam yang mukallah. Ilmu fardhu ain.

Di samping itu, nasihat Syeikh kami juga, perlulah di ambil berat juga tentang ilmu tajwid dan makhraj bacaan yang selalu kita amalkan ketika bacaan solat dan ibadah yang berkaitan dengannya, agar kita tahu dan yakin bacaan yang kita amalkan di dalam solat itu seperti yang di inginkan syariat Islam. Kerana, bacaan yang terkandung di dalam solat ada yang menjadi rukun di dalam sembahyang, apabila tidak sah bacaan rukun tersebut, tidak sah jugalah rukun qauli tersebut. Dan apabila tidak sah salah satu rukun daripada rukun sembahyang maka tidak sah jugalah sembahyang. Namun, syariat kita tidaklah memberati cara bacaan mestilah persis dan sempurna seperti lidah orang Arab, hanyalah jangan sampai lari makna bacaan kita dalam solat tersebut. Dan ini tak dapat tidak juga wajib mempelajarinya setakat yang di wajibkan syarak.

Kata Syeikh al-Darqawi dalam risalahnya kepada muridnya:

Jikalau engkau mengkehendaki perjalananmu di pendekkan supaya segera engkau sampai kepada tahkik atau mencapai kesedaran rohaniah, maka hendaklah engkau berpegang teguh kepada segala amalan yang fardhu dan kepada seagala amalan yang sunat. Pelajarilah ilmu zahir setakat yang tak dapat tidak (yakni fardhu ain) untuk beribadat kepada Allah, tetapi jangan belengah-lengah menghabiskan waktu padanya, kerana engkau tiada di kehendaki mempelajarinya secara mendalam, apa yang perlu bagimu ialah bahawa engkau memperdalami ilmu batin (ilmu selok belok hati atau ilmu jalan ke akhirat atau ilmu tasauf). Lawanlah hawa nafsumu, nescaya engkau kan melihat pelbagai keajaiban. Budi pekerti yang mulia tiada lain melainkan tasauf kaum sufi, sebagaimana ianya agama bagi orang yang berpegang kepada agama. “Semoga laknat Allah lah ke atas orang-orang yang berdusta.”

Wallahualam...


Back to top Go down
View user profile http://sufimas.forumms.net
 
Perlunya mempelajari ilmu asas fardhu ain sebelum bertasauf. Biar tauhid serba Tuhan syariat jangan lintang-pukang.
Back to top 
Page 1 of 1

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sufimas Forum :: SYARIAT DAN HAKIKAT :: FEKAH-
Jump to: