Sufimas Forum

Bincang tentang Tasauf, dan Sufi.
 
HomeHome  CalendarCalendar  FAQFAQ  SearchSearch  MemberlistMemberlist  UsergroupsUsergroups  RegisterRegister  Log in  
Wahai orang-orang yang beriman, janganlah kamu menurut jejak langkah Syaitan; dan sesiapa yang menurut jejak langkah Syaitan, maka sesungguhnya Syaitan itu sentiasa menyuruh (pengikut-pengikutnya) melakukan perkara yang keji dan perbuatan yang mungkar. Dan kalaulah tidak kerana limpah kurnia Allah dan rahmatNya kepada kamu, nescaya tidak ada seorang pun di antara kamu menjadi bersih dari dosanya selama-lamanya; akan tetapi Allah membersihkan sesiapa yang dikehendakiNya (menurut undang-undang peraturanNya); dan (ingatlah Allah Maha Mendengar) lagi Maha Mengetahui. An-Nur ayat 21

Share | 
 

 Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.

Go down 
Go to page : 1, 2  Next
AuthorMessage
MURID
Admin
avatar

Posts : 18
Join date : 13/11/2009
Age : 34

PostSubject: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Wed Jun 30, 2010 11:18 am

Dengan Nama ALLAH Yang Maha Pemurah Lagi Maha Mengasihani

ALHAMDULILLAH Segala kepujian dan kesyukuran bagi ALLAH.
DIA lah Tuhan Yang Maha Agung menciptakan manusia dengan sebaik-baik kejadian dan menjadikan di antara kalangan mereka sebagai hamba-hambaNya dan di antara mereka pula dipilih khusus untuk diangkat menjadi Nabi dan Rasul serta kekasih-kekasihnya hinggalah sampai hari kiamat. Sesungguhnya ALLAH menentukan rahmat dan kurnia NYA kepada sesiapa yang dikehendakinya dan sesungguhnya ALLAH mempunyai kurnia yang amat besar. ALLAH jua lah yang memberi petunjuk kepada sesiapa yang dikehendaki atas jalanNYA yang benar lagi lurus dan menyesatkan sesiapa yang dikehendakiNYA. Maka barangsiapa yang diberi kurnia dan petunjuk sesungguhnya tidak akan sesat dan amat beruntunglah mereka. Manakala sesiapa yang disesatkan ALLAH maka tidak akan ada sesiapa yang dapat bagi petunjuk maka gelap gelita dan celakalah mereka. Sesungguhnya adalah teramat terang dan nyata jalan petunjuk dan jalan yang benar itu jika kembali rujuk kepada ALLAH dan Rasulullah SAW serta para ulama yang benar. Namun jalan petunjuk itu hampir terkambus dan terdinding oleh ulama palsu, pura-pura, dusta dan para ulama yang cinta dan menuntut kemuliaan dunia yang sementara, pangkat, kuasa, nama, glamour dan popular. Jalan-jalan dan pintu hidayah juga terhijab dan terhalang oleh nafsu dalam diri sendiri dan syaitan yang telah berjanji akan menyesatkan manusia hingga hari kiamat.

Selawat dan salam ke atas Rasulullah SAW penghulu dan penutup sekalian Nabi dan Rasul, tiada ada lagi Nabi dan Rasul yang dibangkitkan selepasnya dan adalah beliau sebaik-baik insan dan kejadian, menjadi rahmat bagi sekalian alam serta menjadi contoh teladan dan ikutan, tempat rujukan, panduan dan pedoman dalam semua hal dan amalan di sepanjang zaman samada lahir dan batin. Selawat dan salam untuk seluruh ahli keluarga Rasul yang mulia dan sekalian para sahabat yang terkenal dengan segala sifat kemulian dan kekuatan iman, amat kuat berpegang dengan syariat islam serta amat takut dan sangat mencintai ALLAH. Mereka telah berkorban jiwa raga dan seluruh tenaga dan harta pada jalan ALLAH demi perjuangan Rasulullah SAW. Amma Baddu..

Firman ALLAH:
Ketahuilah bahawa sekalian para aulia ALLAH itu tiada ada rasa takut pada mereka dan mereka tidak ada rasa dukacita dan bersedih hati. Iaitu orang-orang yang beriman dan amat takut kepada ALLAH, bagi mereka itu berita gembira di dalam kehidupan di dunia dan di akhirat. Tidak ada perubahan bagi janji-janji ALLAH. Yang demikian itulah kemenangan yang besar dan agung..

Sabda Rasulullah SAW:
Apabila lahir segala fitnah dan segala bidaah maka hendaklah menzahirkan oleh orang yang alim itu akan ilmunya, maka barangsiapa tiada kerjakan yang demikian itu maka atasnya laknat ALLAH.

Pada zaman ini yakni zaman yang penuh dengan kegelapan, kekelabuan, zaman kekeliruan, zaman kegawatan iman dan islam yang amat dahsyat, manusia teraba-raba, keliru celaru dan haru biru di dalam kehidupan samada yang beragama ataupun tidak. Orang-orang yang mengaku beriman dan islam sendiri telah celaru, keliru dan teraba-raba dan telah ditimpa dengan berbagai penyakit zahir dan bathin yang amat kronik dan amat dahsyat.

Dan adapun kemudian daripada itu, aku menyahut dan menerima permintaan sebahagian daripada suadara-saudara dan anak-anak ku agar dibukakan sebahagian ilmu dan rahsia yang ada pada aku daripada kurniaan dan anugerah ALLAH agar tidak menjadi fitnah atasku dan jalan-jalan kebenaran.

Hanyasanya aku mengharapkan kepada rahmat dan pertolongan Allah dalam memberi penjelasan dan penerangan atas tajuk yang menjadi banyak fitnah, perselisihan, perbahasan, dan pertikaian di kalangan orang-orang mukmim dan muslimim khususnya kepada orang-orang yang menjalani perjalanan thariqat dan hakikat serta orang-orang yang memdalami ilmu tasauf.

Berdasarkan ilmu yang dikurnia ALLAH kepada aku dan pengalaman yang aku dapati daripada perjalananku ingin aku paparkan dan bukakan mudah-mudahan segala kekeliruan, kekaburan dan segala persilihan dapat diselesaikan serta dapat diungkai dan diperbetulkan. Moga-moga segala yang palsu dan bathil dapat diruntuhkan dan semuanya dapat kembali kepada yang hak dan kebenaran.

Setelah sekian lama aku memendamkan dan menutup segala rahsia dan ilmu yang dikurniakan ALLAH kepada ku lantaran rasa tidak layak dan tidak akan diterima oleh segala orang jika aku menceritakan dan menkhabarkan segala apa yang menjadi rahsia akan diriku selama ini. Aku amat bimbang dan takut untuk aku khabarkan lantaran aku bukanlah orang alim dan ulama yang tinggi ilmu yang menuntut dan belajar samada dipondok, sekolah dan universiti dalam dan luar negeri. Aku tidak mempunyai apa-apa kelayakan dan kelulusan akademik samada ijazah dan PHD dalam dan luar negeri.

Andainya aku khabarkan dan sebarkan nescaya orang akan mendustakan dan membuat pelbagai tuduhan dan tohmahan padaku. Lantaran itu aku simpan dan pendam dahulu perkataan ku dan segala ilmu daripada anugerah dan kurniaan ALLAH padaku.

Setelah hampir 30 tahun aku pendam dan tutup rahsia ini, dan sekian lama juga aku melihat perkembangan dan perjalanan ilmu tasawuf dan perjalanan thariqat di alam tanah melayu khususnya maka aku dapati terlalu banyak dakwaan dan perkataan yang kebanyakan lari dan menyimpang jauh daripada perjalanan asal serta maksud dan hakikat sebenar ilmu dan perjalanan ini. Tiada seorang pun yang aku dapati yang benar-benar berkelayakan dan benar–benar sampai apatah lagi yang beroleh anugerah dan tauliah untuk memperkatakan dan membicarakan ilmu-ilmu ini. Kalaupun ada hanya setakat bicara dan perkataan yang diceduk dan diambil daripada kitab-kitab dan pengalaman orang-orang yang terdahulu yang terkenal hebat dan luar biasa.ilmu, amalan, iman, taqwa dan akhlak mereka.

Maka dengan yang demikian itu atas permintaan yang kuat dan sungguh-sungguh daripada saudara-saudaraku meminta ku menulis dan mengkhabarkan segala ilmu khususnya ilmu khusus berkenaan dengan ilmu ketuhanan dan kerohanian serta segala ilmu rahsia, hakikat dan makrifat. Dengan memohon petunjuk dan pertolongan ALLAH maka dengan ini aku semata-mata mengharapkan rahmat dan redha ALLAH akan aku paparkan sebahagian ilmu dan pengalaman yang dikurniakan ALLAH kepadaku moga-moga beroleh manafaat dan faedah yang banyak kepada sekalian hamba-hamba ALLAH yang benar-benar ikhlas yang mencintai ilmu dan jalan-jalan yang telah dilalui oleh sekalian para anbia, mursalin dan sekalian kekasih-kekasih ALLAH. Kepada ALLAH jua aku behadap memohon akan rahmat belas dan pertolongan dan inayahNYA agar membersihkan dan menyucikan akan segala niat, tujuan dan maksud yang lain selain daripada menjunjung akan perintah ALLAH dan mengikuti akan sunnah Rasulullah SAW agar memberi khabar dan nasihat serta peringatan agar orang-orang beriman tidak akan sesat dan terpedaya dengan segala yang batil dan palsu.

Firman Allah:
Maka berilah peringatan, sesungguhnya peringatan itu memberi manafaat kepada orang-orang yang beriman.

Maka di sini aku paparkan dan khabarkan secebis kisah sejarah hidup diriku bagi tatapan akan sekalian saudara-saudaraku mudah-mudahan mendapat manafaat dan faedah yang banyak dan aku berdoa dan bermohon pada ALLAH akan keampunan yang banyak dan rahmat yang luas atas diriku andainya apa yang aku nyatakan ini ada kesalahan, kekurangan dan menyimpang kepada niat yang lain selain ALLAH.

Adapun suatu masa yang ditaqdirkan ALLAH yakni pada hari khamis selepas asar pada tahun 1400 hijrah bersamaan pada tahun 1980 Masihi ketika aku sedang asyik dan mabuk berzikir dengan zikir la ila ha ilallah datanglah padaku suatu ilham daripada ALLAH Tuhan Sekalian Alam, Raja Yang Maha Agung atas segala Raja-Raja dengan mengurniakan akan diriku dengan kurniaan yang besar iaitu melantik akan diriku sebagai wakil Tuhan pada zaman ini yakni bagi kurun ke15 ini.
Allah menyaksikan atas apa yang aku perkatakan dan laknat Allah bagi orang-orang yang dusta dan berbohong.

Firman ALLAH: didalam surah Asy Syura ayat 13 :[13]Allah telah menerangkan kepada kamu - di antara perkara-perkara ugama yang Ia tetapkan hukumnya - apa yang telah diperintahkanNya kepada Nabi Nuh, dan yang telah Kami (Allah) wahyukan kepadamu (wahai Muhammad), dan juga yang telah Kami perintahkan kepada Nabi Ibrahim dan Nabi Musa serta Nabi Isa, iaitu: “Tegakkanlah pendirian ugama, dan janganlah kamu berpecah belah atau berselisihan pada dasarnya”. Berat bagi orang-orang musyrik (untuk menerima ugama tauhid) yang engkau seru mereka kepadanya. Allah memilih serta melorongkan sesiapa yang dikehendakiNya untuk menerima ugama tauhid itu, dan memberi hidayah petunjuk kepada ugamaNya itu sesiapa yang rujuk kembali kepadaNya (dengan taat). -Asy Syura ayat 13

Betapa besar dan tingginya anugerah ALLAH kepadaku membuatkan aku rasa bingung, ragu, bimbang, takut dan bermacam-macam perasaan selepas peristiwa itu kerana aku tidak pernah mengalaminya dan tiadalah bercita-cita dan berangan-angan untuk mendapatkan anugerah yang sebegini besar daripada ALLAH lantaran tidak layak dan terlalu banyak kekurangan dan kecacatan akan diriku kerana aku berasal daripada orang yang jahil yang serba serbi kekurangan dan kejahilan. Aku adalah manusia biasa sebagaimana orang-orang lain jua yang hidup pada zaman ini yang lebih mementingkan kehidupan dunia daripada akhirat. Kehidupan aku pada masa itu samalah dengan orang-orang lain yang hidupnya semata-mata untuk cari makan dan beroleh kesenangan dunia.. Aku bukanlah orang pandai dan memiliki ilmu yang tinggi. Ilmu agama tiadalah aku menuntut malainkan ilmu fardhu ain yang aku belajar disekolah rendah sahaja. Aku adalah orang jahil yang sangat lalai pada agama apatah lagi dengan segala suruhan Tuhan.

Pada waktu itu aku tidak taat perintah Tuhan, tidak sembahyang dan puasa hanya kadang-kadang dan jarang-jarang aku tunaikan. Kehidupan aku pada waktu itu hanya berseronok dan mencari kepuasan nafsu. Aku dikurniakan ALLAH pada waktu itu dengan kehidupan yang agak senang dengan memliki kenderaan dan pakaian yang mahal-mahal. Aku juga pada waktu itu dikurnia ALLAH sifat berani dan menjadi minat aku waktu itu menuntut pelbagai ilmu kuat dan gagah berani seperti ilmu silat, bathin dan sebagainya. Maka ramai orang yang hormat dan takut pada diriku. Didalam menjalani kehidupan pada waktu itu walaupun aku senantiasa beroleh kesenangan namun aku masih rasa kekosongan dan rasa tidak puas di dalam kehidupan.

Maka pada suatu malam aku terjaga daripada tidur yang nyenyak dengan kehendak ALLAH datang dalam fikiran dan akalku bahawa kehidupan yang aku lalui itu tidak ubah seperti kehidupan haiwan dan binatang yang hidup semata-mata untuk makan minum, tidur, kahwin dan berak. Berulang kali ianya bermain difikiran ku sehinggakan tanpa disedari mengalir air mata mengenangkan kehidupan ku yang sama tak ubah macam binatang lembu, kerbau kambing dan lain-lain.

Sejak daripada peristiwa pada malam itu aku rasa menyesal yang amat sangat dan mula berazam dan bercita-cita untuk kembali bertaubat. Maka aku terus bertaubat pada ALLAH dengan sungguh-sungguh dengan menyesali atas segala perbuatanku dan berazam sungguh-sungguh untuk meninggalkan dan tidak mengulangi akan segala perbuatan dan peragai jahat aku itu. Dari saat itu aku mula sembahyang dan berpuasa. Aku mula mencari jalan untuk membaiki diri dan mula mencari orang-orang atau guru yang dapat membimbing dan mengajar agama padaku. Maka aku mencari-cari majlis-majlis pengajian ilmu agama di masjid, surau dan tempat pengajian pondok aku pergi bagi mendapatkan ilmu dan membaiki akan diriku yang jahil, banyak dosa dan lalai ini.

Dalam aku mencari-cari orang yang dapat membimbing dan mengajar akan diriku maka dengan takdir ALLAH aku berjumpa dengan seorang tua yang pada pandangnku boleh memberi aku didikan dan ilmu. Dalam pertemuan itu orang tua itu menasihati aku supaya janganlah menuntut ilmu yang menuntut kepuasan nafsu atau ilmu beradu (ilmu persilatan, ilmu kebal dan ilmu menguatkan jasad). Seolah-olah orang tua itu tahu bahawa aku mempunyai minat dalam mempelajari ilmu tersebut. Orang tua menasihat padaku bahawa dengan menuntut ilmu beradu tenaga tidak ada kesudahan dan tidak memberi manfaat dan faedah kerana ianya tidak membawa faedah dan manfaat kepada mati dan akhirat. Aku bertanya kepadanya; ilmu dan amalan apakah yang patut aku pelajari dan amalkan? Dia menjawab hendaklah berzikir dan sebut ALLAH banyak-banyak dalam hati sehingga kekal. Lantas dia mengajar dan menyuruh aku menyebut kalimah ALLAH 3x.

Selepas pertemuan dengan orang tua itu yang telah mentalqinkan kepadaku amalan zikir tersebut maka dari saat itu aku pun terus amalkan sebagaimana yang disuruh oleh orang tua itu iaitu pada tahun 1976. Aku sungguh-sungguh mengamalkan zikir tersebut sehinggakan kehidupan aku berubah dengan begitu pantas dan cepat sekali. Kehidupan ku yang dahulunya penuh dengan kesenangan, kemewahan, berpoya-poya, penuh dengan permainan dan hiburan telah berubah dengan tiba-tiba. Waktu itu aku sudah tidak suka lagi dengan segala permainan, hiburan, bersuka-ria, berfoya-foya, kesana kemari dan berpakaian dengan pakaian mahal-mahal. Semuanya telah aku buang dan beri pada sesiapa yang meminta. Aku telah tinggalkan segala kemewahan dan kehidupan ku yang dahulu dan aku amat sibuk dengan zikir sehinggakan aku terlupa dan tidak tahu keadaan hal ehwal diriku waktu itu. Terlalu banyak pengalaman yang aku dapati samada zahir dan bathin dan terlalu panjang untuk aku ceritakan sepanjang aku amalkan zikir tersebut. Cukuplah sekadar aku nyatakan bahawa selepas sahaja aku amalkan zikir tersebut dengan bertubi-tubi tidak kira siang dan malam, tidak kira tempat, waktu dan keadaan. Pada waktu siang aku zikir ALLAH dan pada malam hari pada pertengahan malam hingga membawa kepada waktu subuh aku zikir la ila hailalah. ...

Dalam beberapa tahun aku bezikir, pada suatu malam aku bermnimpi datang beberapa orang pada ku yang menyumbat sesuatu pada ubun-ubunku membuatkan aku menjerit dan terkejut. Pada saat itulah zikir yang aku amalkan mula berpindah kepada zikir akal. Aku teruskan amalan berzikir yang aku amalkan beberapa tahun. Maka pada saat aku tenggelam, karam dan mabuk dalam berzikir datanglah zikir Tuhan padaku dengan perkataan dan akuan bahawa AKULAH ALLAH TUHAN.

Firman ALLAH dalam Surah AL Baqarah:
Maka sebutkan akan daku nescaya aku akan sebut akan kamu.

Firman Allah swt di dalam surah Al-Ahzab 41-42 :


41]Wahai orang-orang yang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya;
[42]Dan bertasbihlah kamu kepadaNya pada waktu pagi dan petang.

Maksud Hadis:
Hendaklah kamu sebut ALLAH banyak-banyak sehingga dikata orang pada mu gila.

Firman ALLAH :
Berzikirlah pada Tuhanmu didalam hatimu dengan penuh perasaan rendah hati dan takut dengan bukan suara yang keras pagi dan petang..

Hadith dari At-Tarmizi dan Ibnu Majah dan disahihkan oleh Al-Hakim, dari Abu Darda’ (marfu’) :

أَلاَ أُخْبِرُكُمْ بِخَيْرِ أَعْمَالِكُمْ وَأزْكَاهَا عِنْدَ مَلِيكِكُمْ وَازْفَعِهَا فِى دَرَجَاتِكُمْ وَخَيْرٍ لَكُمْ مِنْ إِنْفَاقِ الذَّهَبِ وَالْوَرَقِ وَخَيْرٍ مِنْ أَنْ تَلْقَوْا عَدُوَّكُمْ فَنَضْرِبُوا أَعْنَاقَهُمْ وَيَضْرِبُوا أَعْنَاقَهُمْ. قَالُوا: بَلَى. قَالَ: ذِكْرُاللهِ.
“Tidakkah kuberitahukan kepada kamu tentang amalmu yang paling
baik dan paling bersih disisi Tuhan-mu dan paling tinggi (mengangkat)
darjatmu, dan terlebih baik bagimu dari (berperang) melawan
musuh, lantas kamu memenggal batang leher mereka dan mereka pun
memenggal batang lehermu?” Para Sahabat pun menjawab : “Bahkan”.Nabi saw pun bersabda : “Zikrullah”.

Firman ALLAH
Dan sebutlah ALLAH banyak-banyak mudah-mudahan kamu beruntung.

Terlalu banyak nas dan hujjah dan dalil samada didalam ayat Alquran, sunnah nabi dan asar para sahabat dan kata-kata ulamak muktabar menceritakan kelebihan dan fadhilat zikir yang tiadalah aku ingin menyebutnya di sini cuma ingin aku sebutkan beberapa sahaja sesuai dengan pengalaman yang aku lalui.

Firman ALLAH taala:
Maka hendaklah kamu Tanya ahli zikir sekiranya kamu tidak mengetahui..

Maka di sini ingin aku khabarkan pengalamanku tentang zikir yang aku amalkan yang aku dapati selari dan muafakat dengan Al quran, Hadis dan Sunnah Nabi serta pengalaman yang terdapat di dalam kitab para ulama-ulama dahulu yang kaya dan terkenal dengan amalan dan pengalaman zikrullah..

Sebagaimana yang aku ceritakan bahawa aku bermula dengan zikir la ila ha illah, kemudian zikir Allah dan kemudian zikir akal dan zikir sir dan roh dan tamat pada zikir ainul mazkur iaitu zikir ALLAH.pada hamba. Yakni khatam zikir yakni tamat zikir hamba datang zikir ALLAH pada hamba. Sesungguhnya ianya benar dan telah diceritakan oleh Syeikh Tok Ku Pulau Manis di dalam syarah kitab Hikam pada halaman yang.139 dengan katanya: (Faedah) kata setengah mereka itu bermula sekalian orang yang zikir itu atas lima mertabat iaitu zikir dengan lisan dan zikir qalbu dan zikir dengan akal dan zikir dengan sirr dan zikir ainul mazkur.

Firman ALLAH di dalam hadis Qudsi:
Telah AKU memperbuatkan di dalam rongga anak Adam itu suatu mahligai dan adalah dalam mahligai itu dada dan di dalam dada itu hati, dan di dalam hati itu fuad dan didalam fuad itu Shaqaf dan di dalam shaqaf itu Lubb dan di dalam Lub itu Sir dan didalam Sir itu AKU (yakni didalam Sir itu tempat tajalli AKU dan tempat ia mengenal akan daku).

Maka adalah demikian itu menyatakan tempat muktamad dan haqiqi bagi mengenal ALLAH dengan sebenar-benar kenal iaitu haqqul yakin. Yakni kenal ALLAH dengan ALLAH. Maka disitulah tempat penamat kesudahan bagi orang-orang yang berjalan kepada ALLAH dengan mengenal ALLAH pada kesudahan pengakuan ALLAH ditempat SIR di hadrat Al Qudsi.

Maka kepada semua orang-orang yang mengenal ALLAH dengan haqqul yakin disinilah mereka berhadap wajah dengan ALLAH Tuhan yang Maha ESA yang tiada ada menyerupai akan sesuatu dan bersalahan dengan segala yang baharu. Maka segala orang-orang ariffin mereka duduk pada hadrat qudsi wal inns dengan beroleh beberapa kurnian yang besar pada mereka seperti mufatahah, Muwajihah, musyahadah, mujalasah, mukhatobah, muhadsah dan Mutholaah.

Maka pada tahun 1980 yakni bersamaan dengan pada tahun 1400 hijrah aku telah dikurniakan ALLAH dengan anugerah yang amat besar. Setelah aku tamat zikir dan ketika datang zikir sir itulah datang beberapa perkataan kepada aku. Dalam aku sedang mabuk dan asyik dengan zikir Allah tersebut datang padaku beberapa perkataan dari Tuhanku….

Wahai hambaKU Engkaulah adalah WakilKu Yang Haq……….

Wahai hambaKu…
Janganlah engkau ragu dan syak apa yang datang daripadaku. Jarang AKU anugerah pangkat seperti ini pada zaman ini

ALLAH telah melantikku sebagai wakilNYA pada zaman ini dan memerintahkan kepada ku supaya mengistiyharkan dan mengkhabarkan kepada orang umum, namun aku amat meraguinya kerana aku tidak layak dan tidak mampu serta timbul berbagai-bagai perasaan dalam batinku sehinggakan aku memendam dan menyimpannya sehingga dua minggu. Kemudian datanglah ilham memerintahkan agar aku mengkhabarkan kepada orang ramai jika tidak segala pangkat anugerah ALLAH itu ditarik balik. Maka timbulllah kekuatan dalam diriku lantas aku pergi ke pejabat agama untuk memohon kebenaran dan izin untuk aku berceramah dimasjid. Pegawai agama tersebut lantas menemuduga dan memberi beberapa soalan pada ku dan aku menjawabnya dengan penuh yakin. Lantas pegawai tersebut amat berpuas hati dan membenarkan segala pengakuan dan dakwaanku itu lantas membenarkan aku supaya berceramah dan bersyarah di seluruh masjid di negeri Terengganu tanpa surat kebenaran.

Aku terus ke masjid Buluh Gading kampungku dan meminta kebenaran dari pada imam untuk aku berkata-kata atas mimbar masjid. Maka dibenarkan untuk berkata-kata maka aku terus berkata-kata sebagaimana yang telah diperintahkan dengan kata-kata yang diizinkan oleh Tuhanku. Selepas aku memberi salam aku terus berkata dengan beberapa perkataan:

“Aku adalah wakil Tuhan zaman ini samada Tuan-tuan nak percaya atau tidak terpulanglah pada tuan-tuan”

Aku juga menyampaikan beberapa perkataan Tuhanku yang telah diilhamkan kepadaku iaitu:

Manusia di zaman ini tamak haloba dengan nikmatKU, tetapi mereka tidak mahu taat kepada KU

Manusia dizaman ini mengetahui AKU itu ada tetapi mereka tidak mahu berusaha untuk menuntut mengenal AKU. Mereka menyembah AKU sedangkan mata hati mereka buta terhadap KU dan tidak pernah berhadap padaKU. Alangkah dukacitanya AKU, tidakkah AKU sahaja yang wujud di dalam alam ini.

Manusia dizaman ini ramai tidak syukur dengan nikmatKU, rezeki yang AKU kurnia pada mereka, mereka anggap daripada usaha mereka dan cerdik pandai mereka sendiri

Barangsiapa tidak taat pada KU dan tidak syukur dengan nikmat KU dan tidak redha barang yang ditakdirkan olehKU maka carilah Tuhan yang lain daripadaKU dan keluarlah daripada bumiKU.

Semenjak daripada peristiwa itu datanglah pelbagai fitnah dan tuduhan pada ku. Ada yang menuduh aku sesat, gila, tidak siuman, tak betul dan pelbagai tohmahan dan kata-kata yang tidak percaya pada dakwaanku.. Aku tidak peduli dengan segala fitnah dan tuduhan tersebut dan aku terus dan sibuk dengan tugas dan perintah Tuhanku supaya menyampaikan dan membawa manusia kembali kepada ALLAH.

Bermula dari saat itu aku mula mengadakan majlis zikir dan pengajian kepada orang-orang yang berminat dengan ilmu tasauf dan sufi. Aku tidak peduli dengan segala tuduhan dan fitnah yang menimpa diriku dan aku anggap semuanya itu cubaan dan ujian daripada ALLAH. Pelbagai pengalaman, nikmat, hikmah, ujian dan cubaan yang aku lalui sepanjang membimbing anak-anak murid kembali berhadap kepada ALLAH sehingga kini…


Pda tahun 1983 Allah mengilhamkan kepada ku supaya tidak payah berusaha cari rezeki, yakni makam Tajrid iatu dengan tiada berusaha dan iktihar mencari rezeki hanya cukup menanti datang rezeki dari ALLAH. Pada mulanya timbul juga keraguan dan kebimbangan dalam diriku dengan ilham tersebut namun dengan keyakinan yang diberi ALLAH aku berserah dan bertawakkal maka dengan beberapa tahun melaluinya dengan tidak bekerja dan berusaha mencari rezeki maka barulah datang faham dan yakin bahwa rezeki sesungguhnya ALLAH yang tentukan. Maka bertambahlah yakin akan aku pada Tuhanku bahawa ALLAH yang menentukan rezeki dan diberi rezeki kepada sesiapa yang dikehendaki tanpa jalan usaha dan ikhtiar. Maka dari saat itu hingga kini segala urusan rezeki aku serahkan pada Tuhanku dengan tiada lagi aku bersusah payah berfikir, merancang, berusaha, berikhtiar dan bekerja. Semuanya sebagia mana yang dijanjikan rezeki datang padaku dengan jalan yang mudah tanpa usaha dan ikhtiar.

Maka yang demikian itu sempurnalah akan segala sifat-sifat terpuji dan sempurnalah segala hal dan maqam bagi orang-orang yang menjalani jalan thariqat setelah dikurnia makrifat dan haqiqat maka terzahirlah segala sifat-sifat terpuji yakni sifat-sifat mahmudah dan fana serta lebur dan sucilah segala sifat-sifat tercela dan segala najis syrik khafi dan baqa dan qaimlah dengan berpakaian segala pakaian-pakaian kesucian dan kesempurnaan seperti sifat-sifat yakin, taqwa, tawaakkal, zuhud, sabar, redha, ikhlas, benar, qannah, pemurah, cinta ALLAH, ingat mati dan segala sifat-sifat dan akhlak terpuji.

Maka demikian itulah sebahagian dan secebis kisahku yang ingin aku paparkan agar menjadi rujukan dan panduan kepada sesiapa yang ingin mengikuti perjalanan kembali kepada ALLAH. Maka sudah barang tentu apa yang dipaparkan ini akan menjadi perbahasan dan akan menimbulkan pelbagai banyak soalan dan pertanyaan. Maka sesungguhnya aku bersedia untuk berbincang dan bermuzakarah dengan sesiapa sahaja berkenaan mauduk dan tajuk ini insya ALLAH.
Aku bersedia dengan pertolongan dan izin ALLAH untuk menghuraikan, membetulkan segala kekeliruan, kesamaran dan kepalsuan dan memberi segala penjelasan dan persolan berkenaaan dengan ilmu ini. Insya ALLAH aku akan ceritakan satu-spersatu dan akan aku terangkan dengan sejelas-jelasnya sebagaimana yang dikurniakan dan diizikan ALLAH. Wallahu Alam

Maka aku sudahi dengan kalamku ini dengan sebuah puisi khas aku tujukan kepada orang-orang yang menjalani jalan tasauf dan jalan sufi yang mulia lagi istimewa…


Jalan Tasauf Sedikit Pengikut,
Banyak Fitnah
Orang Yang Berjalan,
Ramai Yang Patah Pinggang,
Rebah Ditengah Jalan
Tak Sempat Sampai Kepada Tuhan
Nafsu Syaitan, Dunia dan Makhluk
Menjadi Halangan
Akhirnya timbul Thariqat Sesat dan Songsang
Yang Benar Ada,
Tetapi amatlah Jarang
Tersembunyi didalam lipatan
sufi sadur, sufi kepura-puraan dan
sufi andai-andaian
Kesana ke sini mencari pelanggan
Akhirnya terkubur di dalam liangApabila ribut dan angin tidak reda
ombak dan gelombang tidak akan hilang
susah fikiran di dalam pelayaran dan perjalanan
takut karam kapal yang dinaiki atau terhumban kedalam lautan.
Apabila karam kapal yang dinaiki atau terhumban didalam lautan
maka terkapai-kapailah didalam lautan
kepada siapa lagi kita mahu minta bantuan dan
pertolongan selain daripada Tuhan pencipta sekalian alam.
Inilah ibarat sisalik didalam perjalanan dan pelayaran
ujian mendatang sebagai halangan
bila sampai kepada Tuhan tenangkah fikiran
jamuan Tuhan pun mendatang bagi orang-orang pilihan.
Dunia ini tempat jamuan Tuhan kata Abu Madyam
apabila ditanya orang…

Firman ALLAH:
Dan sesugguhnya kepada Tuhan engkaulah tempat kesudahan


Wabillahi Taufiq wal hidayah Wassalammu Alaikum…
Hamba Yang Faqir lagi hina

Syeikh Abdullah Al Majzub Buluh Gading
Wakil Tuhan Zaman ini 1400Hijrah
Syeikh Thariqat Abdullahiyyah


Last edited by MURID on Thu Aug 05, 2010 7:05 pm; edited 1 time in total
Back to top Go down
View user profile http://sufimas.forumms.net
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Wed Jun 30, 2010 3:23 pm

maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?

maaf sekali lagi..
Back to top Go down
View user profile
lalaPosts : 1
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Wed Jun 30, 2010 10:59 pm

takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?

maaf sekali lagi..

petikan dari :http://pondoktampin.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-28T12%3A34%3A00%2B08%3A00

sanad ooo sanad , taak abis abis...


man mun: salam ustaz. tumpang bertanya. adakah sah sesuatu tarikat sufi jika tiada sanad.

al ustaz: sanad tarikat tak serupa dgn sanad hadis. sape yang kata serupa silakan bawak bukti. dalam kitab mana . mana sheikh shufi yg jadi umdah rujukan yg kata begitu. bahkan sepanjang pembacaan saya terdapatnya tarikat yg tanpa bersanad langsung. tapi masih muktabar. bahkn ada yang bersanadkn guru lain ( iaitu mendapat tarbiyah dari sheikh lain) tapi dinisbahkan tarikatnya pada silsilah sheikh yang lain dan dinisbahknnya pada tarikat yg muktabar pulak tu.

kalau nak kira sanad tarikat sufi mengikut metod sanad ilmu dirayah hadis ... ana komformkan kebanyakan sanad2 tarikat sufi hatta yg muktabar, pun kalau tak maudhu , dhoif, mun tak pun maqthu' . kalau ada org kata "Hasan basri" mengittishalknnya?. aah.. hasan bashri pun dinaqad orang. jumpa ke tidaknya dgn saidina ali . tupun khilaf . tu cmnaa..?.

kalau pada ana senang jee.. dah tau ilmu tarikat tu buah ilmu syariat. kalau dah syariatnya betul betul le tarikatnya. walaupun nampak tak bersanad. sebab ciri2 sanad tarikat tak serupa ciri sanad ilmu hadis. sanad dalm ilmu tarikat memang lah penting. tapi sifat2 sanad tu kalau tidak dilihat cara menyeluruh maka boleh jadi masalah.

ni maslah sanad ni ada ada je orang baru baca je yg nak mula cuba kaji. baca le bagi banyak2 sikit. nnti tak le nak menyentuh ilmu orang yg kita pun tak faham . ni ada satu lagi . orang yg minat kaji sanad. sampai nak baca berzanji pun kena ada brsanad . ish2. ana nak tanya le. sembahyang kita tu mana sanadnye?. puasa yg diamalkn tu mane sanad nye?. tak sah ke amalan tu?. saya dulu masa mengaji dipondok..tok guru suruh baca berzanji burdah dibaie malam selasa. tak pernah pun tau mana sanadnya. sbb dh faham tok guru kita tu sanad le tu. cukuup. oghang tetua dulu pesan.. "toksah menarah telampau" . sbb kalau telampau menarah , nanti kayu yg nak buat ulu paghang tu langsung tak tepakai.. ni maslah tarikt .. patutnya bincang le sesama ahli tarikat yg berilmu je. sbb kalau ahli tarikat tak ahli ilmu pun susah juga nak bwak bincang. serupe le juga ahli ilmu yg tak tarikat pun susah juga. tu le jadinya. ade ke sanad tarikat sama metodnya dgn sanad hadis. ish ish.. bawak2 le istighfar. ni nasihat je.


perhati2kanlah cntohnya:

SYEIKH AHMAD AT-TIJANI RA :

اذا سمعتم عنى شيأ فزنوه بميزان الشرع فما وافق فخدوه وما خالف فاتركوه
"Apabila Kamu Mendengar Apa Saja Daripadaku, Maka Timbangkanlah Ia Dengan Neraca Syari'at. Apabila Ia Bertepatan, Maka Kerjakanlah & Apabila Ia Bersalahan,Maka Tinggalkanlah." [Jawahir al-Ma'ani wa Bulugh al-Ma'ani (juz 1, hlm.95) Ali Harazim]
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Wed Jun 30, 2010 11:19 pm

takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Thu Jul 01, 2010 1:20 pm

lala wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?

maaf sekali lagi..

petikan dari :http://pondoktampin.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-28T12%3A34%3A00%2B08%3A00

sanad ooo sanad , taak abis abis...


man mun: salam ustaz. tumpang bertanya. adakah sah sesuatu tarikat sufi jika tiada sanad.

al ustaz: sanad tarikat tak serupa dgn sanad hadis. sape yang kata serupa silakan bawak bukti. dalam kitab mana . mana sheikh shufi yg jadi umdah rujukan yg kata begitu. bahkan sepanjang pembacaan saya terdapatnya tarikat yg tanpa bersanad langsung. tapi masih muktabar. bahkn ada yang bersanadkn guru lain ( iaitu mendapat tarbiyah dari sheikh lain) tapi dinisbahkan tarikatnya pada silsilah sheikh yang lain dan dinisbahknnya pada tarikat yg muktabar pulak tu.

kalau nak kira sanad tarikat sufi mengikut metod sanad ilmu dirayah hadis ... ana komformkan kebanyakan sanad2 tarikat sufi hatta yg muktabar, pun kalau tak maudhu , dhoif, mun tak pun maqthu' . kalau ada org kata "Hasan basri" mengittishalknnya?. aah.. hasan bashri pun dinaqad orang. jumpa ke tidaknya dgn saidina ali . tupun khilaf . tu cmnaa..?.

kalau pada ana senang jee.. dah tau ilmu tarikat tu buah ilmu syariat. kalau dah syariatnya betul betul le tarikatnya. walaupun nampak tak bersanad. sebab ciri2 sanad tarikat tak serupa ciri sanad ilmu hadis. sanad dalm ilmu tarikat memang lah penting. tapi sifat2 sanad tu kalau tidak dilihat cara menyeluruh maka boleh jadi masalah.

ni maslah sanad ni ada ada je orang baru baca je yg nak mula cuba kaji. baca le bagi banyak2 sikit. nnti tak le nak menyentuh ilmu orang yg kita pun tak faham . ni ada satu lagi . orang yg minat kaji sanad. sampai nak baca berzanji pun kena ada brsanad . ish2. ana nak tanya le. sembahyang kita tu mana sanadnye?. puasa yg diamalkn tu mane sanad nye?. tak sah ke amalan tu?. saya dulu masa mengaji dipondok..tok guru suruh baca berzanji burdah dibaie malam selasa. tak pernah pun tau mana sanadnya. sbb dh faham tok guru kita tu sanad le tu. cukuup. oghang tetua dulu pesan.. "toksah menarah telampau" . sbb kalau telampau menarah , nanti kayu yg nak buat ulu paghang tu langsung tak tepakai.. ni maslah tarikt .. patutnya bincang le sesama ahli tarikat yg berilmu je. sbb kalau ahli tarikat tak ahli ilmu pun susah juga nak bwak bincang. serupe le juga ahli ilmu yg tak tarikat pun susah juga. tu le jadinya. ade ke sanad tarikat sama metodnya dgn sanad hadis. ish ish.. bawak2 le istighfar. ni nasihat je.


perhati2kanlah cntohnya:

SYEIKH AHMAD AT-TIJANI RA :

اذا سمعتم عنى شيأ فزنوه بميزان الشرع فما وافق فخدوه وما خالف فاتركوه
"Apabila Kamu Mendengar Apa Saja Daripadaku, Maka Timbangkanlah Ia Dengan Neraca Syari'at. Apabila Ia Bertepatan, Maka Kerjakanlah & Apabila Ia Bersalahan,Maka Tinggalkanlah." [Jawahir al-Ma'ani wa Bulugh al-Ma'ani (juz 1, hlm.95) Ali Harazim]

Jangan marah lala Smile
saya tanya saja..

diulangi saya tanya saja..

p/s sabar²!!
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Thu Jul 01, 2010 1:22 pm

Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

Terima kasih itu saja Smile
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jul 05, 2010 2:08 am

lala wrote:


sanad ooo sanad , taak abis abis...

kamu percaya kepada Nur Muhammad?
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Tue Jul 06, 2010 12:25 pm

Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Fri Jul 09, 2010 1:40 am

takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

Sila rujuk disini: http://bahrusshofa.blogspot.com/2008/01/nur-muhammad-fatwa-negeri-sarawak.html

i) Tidak semua fahaman dan pegangan kepada "Nur Muhammad" itu sesat, kerana sebahagian ulama mu'tabar seperti Imam Ibnu Hajar Al-Haitami, Syaikh Ibrahim Al-Baijuri, Sayyidis-Syaikh Ja'far Al-Barzanji, Sulthanul Awliya' Syaikh Abdul Qadir Al-Jilani dan ramai lagi, menerima konsep ini dengan penafsiran yang sewajarnya tanpa melampaui batas 'aqidah dan syariah Islam. Dalam penafsiran mereka "Nur Muhammad" adalah seawal-awal makhluk ciptaan Allah swt, bersifat dengan sifat baharu (bukannya qadim) dan sekali-kali tidak mempunyai unsur-unsur ketuhanan.

ii) Kesalahfahaman dan penyelewengan banyak berlaku kerana sebahagian kelompok telah tersalah atau dengan sengaja memberikan tafsiran yang salah kepada hadith-hadith yang menyebut bahawa 'Nur Muhammad' ini diciptakan daripada "nur Allah" atau dengan tafsiran yang seolah-olah "Nur Muhammad" itu adalah satu juzuk daripada zat Allah s.w.t. yang mana tafsiran ini adalah nyata bercanggah dengan aqidah Islam dan tidak ada seorang pun ulama mu'tabar yang berpegang dengan penafsiran sedemikian. Tafsiran sebeginilah yang sesat lagi menyesatkan dan semestinya dibendung.

iii) Konsep "Nur Muhammad" sebagaimana yang dipegang oleh sebahagian ulama mu'tabar, sewajarnya diletakkan dalam perkara khilafiyyah yang sepatutnya ditanggapi diterima dengan fikiran terbuka dan rasa tasamuh yang tinggi. Percaya atau tidak kepada hal yang demikian tidaklah merosakkan aqidah

iv) Oleh kerana tidak semua pegangan terhadap konsep "Nur Muhammad" itu sesat, maka sewajarnya kita janganlah bermudah-mudah untuk menyesatkannya tanpa usul periksa terlebih dahulu. Menyesatkan konsep "Nur Muhammad" secara keseluruhan akan mengakibatkan hukuman sesat kepada ramai ulama mu'tabar yang menjadi sandaran ummatBack to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Fri Jul 09, 2010 1:57 am

takata wrote:
lala wrote:


sanad ooo sanad , taak abis abis...

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

NUR MUHAMMAD ADALAH MAKHLUK DAN BUKAN SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN. KALAU ADA ORANG BERKATA NUR MUHAMMAD ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN, ITU ADALAH FAHAMAN YANG SESAT LAGI MENYESATKAN.

Dalam Kitab “Kashf al-Khafa’ wa Muzil al-Ilbas ‘Amman Ishtahara min al-Ahadith ‘Ala Alsinatin-Nas’ oleh al-‘Ajluni (men.1162 Hijrah):

Hadith yang bermaksud: “Yang pertama dijadikan Allah ialah nur Nabi engkau, wahai Jabir”. Diriwayatkan oleh ‘Abd al-Razzaq dengan sanadnya daripada Jabir bin ‘Abd Allah dengan lafaz: Katanya: Aku berkata: Wahai Rasulullah, bapa dan bonda hamba menjadi tebusan tuan, beritahu kepada hamba tentang perkara terawal yang dijadikan Allah sebelum segala sesuatu. Jawab Baginda: Wahai Jabir, sesungguhnya Allah jadikan sebelum segala sesuatu nur Nabi engkau daripada NurNya, kemudian Ia jadikan nur itu berkisar dengan kudrat cara yang dikehendakiNya, walhal dalam masa itu tiada Lauh (Lauh Mahfuz), tiada Qalam, Syurga dan Neraka, tiada malaikat, langit, bumi, matahari, bulan, jin dan manusia. Maka bila Allah kehendaki menjadikan sekelian makhluk ia membahagikan Nur itu kepada empat bahagian, daripada juzu’ pertama ia jadikan al-Qalam, daripada yang kedua Ia jadikan Lauh (Lauh Mahfuz), daripada yang ketiga Ia jadikan ‘Arash, kemudian Ia membahagikan pula juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi, maka daripada juzu’ yang pertama Ia jadikan malaikat penanggung ‘Arasy, daripada juzu’ yang kedua Ia jadikan Kursi, daripada yang ketiga Ia jadikan malaikat yang baki lagi. Kemudian Ia membahagikan lagi juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi yang pertamanya dijadikan langit-langit, yang keduanya bumi-bumi, yang ketiganya Syurga dan Neraka. Kemudian yang keempatnya dibahagikan kepada empat bahagian: yang pertamanya dijadikanNya nur pandangan mata Muslimin, daripada yang kedua cahaya hati mereka, ia ma’rifat terhadap Allah, daripada yang ketiga dijadikanNya nur kejinakan mereka (dengan Tuhan) iaitu ‘tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad Rasulullah’, demikian hadith dalam “al-Mawahib” (iaitu al-Mawahib al-Laduniyyah karangan ahli hadith al-Qastallani yang terkenal sebagai rujukan itu).
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Fri Jul 09, 2010 11:54 pm

Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

Sila rujuk disini: http://bahrusshofa.blogspot.com/2008/01/nur-muhammad-fatwa-negeri-sarawak.html

i) Tidak semua fahaman dan pegangan kepada "Nur Muhammad" itu sesat, kerana sebahagian ulama mu'tabar seperti Imam Ibnu Hajar Al-Haitami, Syaikh Ibrahim Al-Baijuri, Sayyidis-Syaikh Ja'far Al-Barzanji, Sulthanul Awliya' Syaikh Abdul Qadir Al-Jilani dan ramai lagi, menerima konsep ini dengan penafsiran yang sewajarnya tanpa melampaui batas 'aqidah dan syariah Islam. Dalam penafsiran mereka "Nur Muhammad" adalah seawal-awal makhluk ciptaan Allah swt, bersifat dengan sifat baharu (bukannya qadim) dan sekali-kali tidak mempunyai unsur-unsur ketuhanan.

ii) Kesalahfahaman dan penyelewengan banyak berlaku kerana sebahagian kelompok telah tersalah atau dengan sengaja memberikan tafsiran yang salah kepada hadith-hadith yang menyebut bahawa 'Nur Muhammad' ini diciptakan daripada "nur Allah" atau dengan tafsiran yang seolah-olah "Nur Muhammad" itu adalah satu juzuk daripada zat Allah s.w.t. yang mana tafsiran ini adalah nyata bercanggah dengan aqidah Islam dan tidak ada seorang pun ulama mu'tabar yang berpegang dengan penafsiran sedemikian. Tafsiran sebeginilah yang sesat lagi menyesatkan dan semestinya dibendung.

iii) Konsep "Nur Muhammad" sebagaimana yang dipegang oleh sebahagian ulama mu'tabar, sewajarnya diletakkan dalam perkara khilafiyyah yang sepatutnya ditanggapi diterima dengan fikiran terbuka dan rasa tasamuh yang tinggi. Percaya atau tidak kepada hal yang demikian tidaklah merosakkan aqidah

iv) Oleh kerana tidak semua pegangan terhadap konsep "Nur Muhammad" itu sesat, maka sewajarnya kita janganlah bermudah-mudah untuk menyesatkannya tanpa usul periksa terlebih dahulu. Menyesatkan konsep "Nur Muhammad" secara keseluruhan akan mengakibatkan hukuman sesat kepada ramai ulama mu'tabar yang menjadi sandaran ummat
okay. jadinya kamu percaya atau tidak?
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Sat Jul 10, 2010 2:11 am

takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

Sila rujuk disini: http://bahrusshofa.blogspot.com/2008/01/nur-muhammad-fatwa-negeri-sarawak.html

i) Tidak semua fahaman dan pegangan kepada "Nur Muhammad" itu sesat, kerana sebahagian ulama mu'tabar seperti Imam Ibnu Hajar Al-Haitami, Syaikh Ibrahim Al-Baijuri, Sayyidis-Syaikh Ja'far Al-Barzanji, Sulthanul Awliya' Syaikh Abdul Qadir Al-Jilani dan ramai lagi, menerima konsep ini dengan penafsiran yang sewajarnya tanpa melampaui batas 'aqidah dan syariah Islam. Dalam penafsiran mereka "Nur Muhammad" adalah seawal-awal makhluk ciptaan Allah swt, bersifat dengan sifat baharu (bukannya qadim) dan sekali-kali tidak mempunyai unsur-unsur ketuhanan.

ii) Kesalahfahaman dan penyelewengan banyak berlaku kerana sebahagian kelompok telah tersalah atau dengan sengaja memberikan tafsiran yang salah kepada hadith-hadith yang menyebut bahawa 'Nur Muhammad' ini diciptakan daripada "nur Allah" atau dengan tafsiran yang seolah-olah "Nur Muhammad" itu adalah satu juzuk daripada zat Allah s.w.t. yang mana tafsiran ini adalah nyata bercanggah dengan aqidah Islam dan tidak ada seorang pun ulama mu'tabar yang berpegang dengan penafsiran sedemikian. Tafsiran sebeginilah yang sesat lagi menyesatkan dan semestinya dibendung.

iii) Konsep "Nur Muhammad" sebagaimana yang dipegang oleh sebahagian ulama mu'tabar, sewajarnya diletakkan dalam perkara khilafiyyah yang sepatutnya ditanggapi diterima dengan fikiran terbuka dan rasa tasamuh yang tinggi. Percaya atau tidak kepada hal yang demikian tidaklah merosakkan aqidah

iv) Oleh kerana tidak semua pegangan terhadap konsep "Nur Muhammad" itu sesat, maka sewajarnya kita janganlah bermudah-mudah untuk menyesatkannya tanpa usul periksa terlebih dahulu. Menyesatkan konsep "Nur Muhammad" secara keseluruhan akan mengakibatkan hukuman sesat kepada ramai ulama mu'tabar yang menjadi sandaran ummat
okay. jadinya kamu percaya atau tidak?

Percaya bahawa nur muhamad bukan sebahagian daripada Tuhan.
Back to top Go down
View user profile
takataPosts : 7
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Sun Jul 11, 2010 9:22 pm

Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

Sila rujuk disini: http://bahrusshofa.blogspot.com/2008/01/nur-muhammad-fatwa-negeri-sarawak.html

i) Tidak semua fahaman dan pegangan kepada "Nur Muhammad" itu sesat, kerana sebahagian ulama mu'tabar seperti Imam Ibnu Hajar Al-Haitami, Syaikh Ibrahim Al-Baijuri, Sayyidis-Syaikh Ja'far Al-Barzanji, Sulthanul Awliya' Syaikh Abdul Qadir Al-Jilani dan ramai lagi, menerima konsep ini dengan penafsiran yang sewajarnya tanpa melampaui batas 'aqidah dan syariah Islam. Dalam penafsiran mereka "Nur Muhammad" adalah seawal-awal makhluk ciptaan Allah swt, bersifat dengan sifat baharu (bukannya qadim) dan sekali-kali tidak mempunyai unsur-unsur ketuhanan.

ii) Kesalahfahaman dan penyelewengan banyak berlaku kerana sebahagian kelompok telah tersalah atau dengan sengaja memberikan tafsiran yang salah kepada hadith-hadith yang menyebut bahawa 'Nur Muhammad' ini diciptakan daripada "nur Allah" atau dengan tafsiran yang seolah-olah "Nur Muhammad" itu adalah satu juzuk daripada zat Allah s.w.t. yang mana tafsiran ini adalah nyata bercanggah dengan aqidah Islam dan tidak ada seorang pun ulama mu'tabar yang berpegang dengan penafsiran sedemikian. Tafsiran sebeginilah yang sesat lagi menyesatkan dan semestinya dibendung.

iii) Konsep "Nur Muhammad" sebagaimana yang dipegang oleh sebahagian ulama mu'tabar, sewajarnya diletakkan dalam perkara khilafiyyah yang sepatutnya ditanggapi diterima dengan fikiran terbuka dan rasa tasamuh yang tinggi. Percaya atau tidak kepada hal yang demikian tidaklah merosakkan aqidah

iv) Oleh kerana tidak semua pegangan terhadap konsep "Nur Muhammad" itu sesat, maka sewajarnya kita janganlah bermudah-mudah untuk menyesatkannya tanpa usul periksa terlebih dahulu. Menyesatkan konsep "Nur Muhammad" secara keseluruhan akan mengakibatkan hukuman sesat kepada ramai ulama mu'tabar yang menjadi sandaran ummat
okay. jadinya kamu percaya atau tidak?

Percaya bahawa nur muhamad bukan sebahagian daripada Tuhan.

Ok kamu percaya tapi siapa yang kata Nur Muhammad sebahagian daripada Tuhan?
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Tue Jul 13, 2010 2:41 am

takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
Quote :
Tarikat Abdullahiah
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?
Quote :
muafakat dengan Al Quran dan Sunnah itulah salsilah sebenar.
maaf sekali lagi..

terima kasih kerana bertanya.. ada persoalan lain?

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

Sila rujuk disini: http://bahrusshofa.blogspot.com/2008/01/nur-muhammad-fatwa-negeri-sarawak.html

i) Tidak semua fahaman dan pegangan kepada "Nur Muhammad" itu sesat, kerana sebahagian ulama mu'tabar seperti Imam Ibnu Hajar Al-Haitami, Syaikh Ibrahim Al-Baijuri, Sayyidis-Syaikh Ja'far Al-Barzanji, Sulthanul Awliya' Syaikh Abdul Qadir Al-Jilani dan ramai lagi, menerima konsep ini dengan penafsiran yang sewajarnya tanpa melampaui batas 'aqidah dan syariah Islam. Dalam penafsiran mereka "Nur Muhammad" adalah seawal-awal makhluk ciptaan Allah swt, bersifat dengan sifat baharu (bukannya qadim) dan sekali-kali tidak mempunyai unsur-unsur ketuhanan.

ii) Kesalahfahaman dan penyelewengan banyak berlaku kerana sebahagian kelompok telah tersalah atau dengan sengaja memberikan tafsiran yang salah kepada hadith-hadith yang menyebut bahawa 'Nur Muhammad' ini diciptakan daripada "nur Allah" atau dengan tafsiran yang seolah-olah "Nur Muhammad" itu adalah satu juzuk daripada zat Allah s.w.t. yang mana tafsiran ini adalah nyata bercanggah dengan aqidah Islam dan tidak ada seorang pun ulama mu'tabar yang berpegang dengan penafsiran sedemikian. Tafsiran sebeginilah yang sesat lagi menyesatkan dan semestinya dibendung.

iii) Konsep "Nur Muhammad" sebagaimana yang dipegang oleh sebahagian ulama mu'tabar, sewajarnya diletakkan dalam perkara khilafiyyah yang sepatutnya ditanggapi diterima dengan fikiran terbuka dan rasa tasamuh yang tinggi. Percaya atau tidak kepada hal yang demikian tidaklah merosakkan aqidah

iv) Oleh kerana tidak semua pegangan terhadap konsep "Nur Muhammad" itu sesat, maka sewajarnya kita janganlah bermudah-mudah untuk menyesatkannya tanpa usul periksa terlebih dahulu. Menyesatkan konsep "Nur Muhammad" secara keseluruhan akan mengakibatkan hukuman sesat kepada ramai ulama mu'tabar yang menjadi sandaran ummat
okay. jadinya kamu percaya atau tidak?

Percaya bahawa nur muhamad bukan sebahagian daripada Tuhan.

Ok kamu percaya tapi siapa yang kata Nur Muhammad sebahagian daripada Tuhan?

Ada sesetengah penganut pengamal kitab sesat hakikat insan percaya tentang itu.
Back to top Go down
View user profile
daifPosts : 1
Join date : 07/08/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Sat Aug 07, 2010 2:46 pm

assalamualaikum..boleh kah ana beramal dengan wirid2 yg di ajar di ruang Aurad Thariqat Abdullahiyyah tanpa ana pergi berjumpa dgn sheikh terlebih dahulu (yakni belum jumpa utk minta izin )...tolong bg jawapan...
Back to top Go down
View user profile
MURID
Admin
avatar

Posts : 18
Join date : 13/11/2009
Age : 34

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Thu Aug 26, 2010 4:29 pm

Waalaikumussalam dhaif. Maaf lambat reply.

Kata syeikh elok dhaif mari jumpa syeikh sendiri lah. Itu lebih afdhal.

- "Doktor biasanya nak kenal jugak, pesakit hak makan ubat dia, tidak pakai beri je, nak jugak tengok-tengok muka" Ada apa-apa mudah nanti. InsyaAllah.

- Kalau nak mari jumpa syeikh, dhaif bagitahu balik, insyaAllah saya boleh "guide" jalannya.
Back to top Go down
View user profile http://sufimas.forumms.net
nikazanrPosts : 1
Join date : 07/01/2011

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Fri Jan 07, 2011 9:23 am

Maaf bertanya.. saya ni jahil..

adakah syarat2 tertentu utk diterima sbg anak murid? Adakah perlu khatam bab2 syariat, hadis etc.?

Mcmana nak ke sana? Nak kena buat appointment dulu ke?

Saya dah baca dari forum Terengganu kita dan hingga ke sini.. saya memang nak tahu lebih lanjut.. tp saya ni jahil.. saya tgk Ideologi Wali punya penerangan sampai agak pening kepala tetapi menarik.. Laughing
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Wed Jan 12, 2011 11:02 pm

nikazanr wrote:
Maaf bertanya.. saya ni jahil..

adakah syarat2 tertentu utk diterima sbg anak murid? Adakah perlu khatam bab2 syariat, hadis etc.?

Quote :
Lepas Fardhu Ain dah cukup..

Mcmana nak ke sana? Nak kena buat appointment dulu ke?

Quote :
Datang je kat kg petai bubus.... lagi elok mari hari jumaat, atau hari khamis malam jumaat.

Saya dah baca dari forum Terengganu kita dan hingga ke sini.. saya memang nak tahu lebih lanjut.. tp saya ni jahil.. saya tgk Ideologi Wali punya penerangan sampai agak pening kepala tetapi menarik.. Laughing

Tak mahu pening jumpa Syeikh sendiri.. aku ni salik lagi.

Saudara tinggal kat mana?.
Back to top Go down
View user profile
MURID
Admin
avatar

Posts : 18
Join date : 13/11/2009
Age : 34

PostSubject: Assalamualaikum   Sun Jan 16, 2011 10:46 am

1) Tiada syarat tertentu kalau nak jumpa syeikh.
2) Tak perlu appoinment pun, tapi seeloknya "hello" dulu lah sebelum mari, takut syeikh xdok dumah.

- kalau betul nak datang ziarah, mailkan di bawah ni, biar saya bagi peta sket. InsyaAllah..

syeikhmajzub@gmail.com
Back to top Go down
View user profile http://sufimas.forumms.net
sufibersanadPosts : 3
Join date : 18/12/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 12:21 pm

Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
lala wrote:


sanad ooo sanad , taak abis abis...

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

NUR MUHAMMAD ADALAH MAKHLUK DAN BUKAN SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN. KALAU ADA ORANG BERKATA NUR MUHAMMAD ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN, ITU ADALAH FAHAMAN YANG SESAT LAGI MENYESATKAN.

Dalam Kitab “Kashf al-Khafa’ wa Muzil al-Ilbas ‘Amman Ishtahara min al-Ahadith ‘Ala Alsinatin-Nas’ oleh al-‘Ajluni (men.1162 Hijrah):

Hadith yang bermaksud: “Yang pertama dijadikan Allah ialah nur Nabi engkau, wahai Jabir”. Diriwayatkan oleh ‘Abd al-Razzaq dengan sanadnya daripada Jabir bin ‘Abd Allah dengan lafaz: Katanya: Aku berkata: Wahai Rasulullah, bapa dan bonda hamba menjadi tebusan tuan, beritahu kepada hamba tentang perkara terawal yang dijadikan Allah sebelum segala sesuatu. Jawab Baginda: Wahai Jabir, sesungguhnya Allah jadikan sebelum segala sesuatu nur Nabi engkau daripada NurNya, kemudian Ia jadikan nur itu berkisar dengan kudrat cara yang dikehendakiNya, walhal dalam masa itu tiada Lauh (Lauh Mahfuz), tiada Qalam, Syurga dan Neraka, tiada malaikat, langit, bumi, matahari, bulan, jin dan manusia. Maka bila Allah kehendaki menjadikan sekelian makhluk ia membahagikan Nur itu kepada empat bahagian, daripada juzu’ pertama ia jadikan al-Qalam, daripada yang kedua Ia jadikan Lauh (Lauh Mahfuz), daripada yang ketiga Ia jadikan ‘Arash, kemudian Ia membahagikan pula juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi, maka daripada juzu’ yang pertama Ia jadikan malaikat penanggung ‘Arasy, daripada juzu’ yang kedua Ia jadikan Kursi, daripada yang ketiga Ia jadikan malaikat yang baki lagi. Kemudian Ia membahagikan lagi juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi yang pertamanya dijadikan langit-langit, yang keduanya bumi-bumi, yang ketiganya Syurga dan Neraka. Kemudian yang keempatnya dibahagikan kepada empat bahagian: yang pertamanya dijadikanNya nur pandangan mata Muslimin, daripada yang kedua cahaya hati mereka, ia ma’rifat terhadap Allah, daripada yang ketiga dijadikanNya nur kejinakan mereka (dengan Tuhan) iaitu ‘tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad Rasulullah’, demikian hadith dalam “al-Mawahib” (iaitu al-Mawahib al-Laduniyyah karangan ahli hadith al-Qastallani yang terkenal sebagai rujukan itu).


assalamualaikum......adakah dijadikan oleh Allah akan segala isi alam ini dari NUR MUHAMMAD atau pun nur muhammad itu adalah 'mumkin' yg pertama sebelum dijadikan mumkinat yg lain.....namun mumkinat yg lain bukan dijadikan dari nur muhammad tetapi dijadikan oleh Allah dgn sifat qudrat dan iradatnya setelah semuanya di dalam ilmu Allah

mohon penjelasan

2) adakah tarekat abdullahiyah ini tidak bersanad dan apabila tidak bersanad maka dibolehkan memimpin orang lain....adakah ini tidak menjadi kekeliruan kepada orang lain
Back to top Go down
View user profile
sufibersanadPosts : 3
Join date : 18/12/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 12:28 pm

lala wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?

maaf sekali lagi..

petikan dari :http://pondoktampin.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-28T12%3A34%3A00%2B08%3A00

sanad ooo sanad , taak abis abis...


man mun: salam ustaz. tumpang bertanya. adakah sah sesuatu tarikat sufi jika tiada sanad.

al ustaz: sanad tarikat tak serupa dgn sanad hadis. sape yang kata serupa silakan bawak bukti. dalam kitab mana . mana sheikh shufi yg jadi umdah rujukan yg kata begitu. bahkan sepanjang pembacaan saya terdapatnya tarikat yg tanpa bersanad langsung. tapi masih muktabar. bahkn ada yang bersanadkn guru lain ( iaitu mendapat tarbiyah dari sheikh lain) tapi dinisbahkan tarikatnya pada silsilah sheikh yang lain dan dinisbahknnya pada tarikat yg muktabar pulak tu.

kalau nak kira sanad tarikat sufi mengikut metod sanad ilmu dirayah hadis ... ana komformkan kebanyakan sanad2 tarikat sufi hatta yg muktabar, pun kalau tak maudhu , dhoif, mun tak pun maqthu' . kalau ada org kata "Hasan basri" mengittishalknnya?. aah.. hasan bashri pun dinaqad orang. jumpa ke tidaknya dgn saidina ali . tupun khilaf . tu cmnaa..?.

kalau pada ana senang jee.. dah tau ilmu tarikat tu buah ilmu syariat. kalau dah syariatnya betul betul le tarikatnya. walaupun nampak tak bersanad. sebab ciri2 sanad tarikat tak serupa ciri sanad ilmu hadis. sanad dalm ilmu tarikat memang lah penting. tapi sifat2 sanad tu kalau tidak dilihat cara menyeluruh maka boleh jadi masalah.

ni maslah sanad ni ada ada je orang baru baca je yg nak mula cuba kaji. baca le bagi banyak2 sikit. nnti tak le nak menyentuh ilmu orang yg kita pun tak faham . ni ada satu lagi . orang yg minat kaji sanad. sampai nak baca berzanji pun kena ada brsanad . ish2. ana nak tanya le. sembahyang kita tu mana sanadnye?. puasa yg diamalkn tu mane sanad nye?. tak sah ke amalan tu?. saya dulu masa mengaji dipondok..tok guru suruh baca berzanji burdah dibaie malam selasa. tak pernah pun tau mana sanadnya. sbb dh faham tok guru kita tu sanad le tu. cukuup. oghang tetua dulu pesan.. "toksah menarah telampau" . sbb kalau telampau menarah , nanti kayu yg nak buat ulu paghang tu langsung tak tepakai.. ni maslah tarikt .. patutnya bincang le sesama ahli tarikat yg berilmu je. sbb kalau ahli tarikat tak ahli ilmu pun susah juga nak bwak bincang. serupe le juga ahli ilmu yg tak tarikat pun susah juga. tu le jadinya. ade ke sanad tarikat sama metodnya dgn sanad hadis. ish ish.. bawak2 le istighfar. ni nasihat je.


perhati2kanlah cntohnya:

SYEIKH AHMAD AT-TIJANI RA :

اذا سمعتم عنى شيأ فزنوه بميزان الشرع فما وافق فخدوه وما خالف فاتركوه
"Apabila Kamu Mendengar Apa Saja Daripadaku, Maka Timbangkanlah Ia Dengan Neraca Syari'at. Apabila Ia Bertepatan, Maka Kerjakanlah & Apabila Ia Bersalahan,Maka Tinggalkanlah." [Jawahir al-Ma'ani wa Bulugh al-Ma'ani (juz 1, hlm.95) Ali Harazim]


As salam........Lala kata sanad tarikat tak sama dgn sanad ilmu hadis atau pun ilmu2 islam yang lain........dari segi mcm mana yg tak sama tu yer?......kalau ilmu hadis pun kita kena cari sanad yang betul2 dipercayai inikan pula ilmu bathin......yg kita sendiri tidak mampu untuk melihatnya dan mengawalnya.....sedangkan syaitan selalu mendatangkan was2 di dalam hati manusia....mcm mana tu lala
Back to top Go down
View user profile
sufibersanadPosts : 3
Join date : 18/12/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 12:36 pm

Quote :
Maka di sini aku paparkan dan khabarkan secebis kisah sejarah hidup diriku bagi tatapan akan sekalian saudara-saudaraku mudah-mudahan mendapat manafaat dan faedah yang banyak dan aku berdoa dan bermohon pada ALLAH akan keampunan yang banyak dan rahmat yang luas atas diriku andainya apa yang aku nyatakan ini ada kesalahan, kekurangan dan menyimpang kepada niat yang lain selain ALLAH.

Adapun suatu masa yang ditaqdirkan ALLAH yakni pada hari khamis selepas asar pada tahun 1400 hijrah bersamaan pada tahun 1980 Masihi ketika aku sedang asyik dan mabuk berzikir dengan zikir la ila ha ilallah datanglah padaku suatu ilham daripada ALLAH Tuhan Sekalian Alam, Raja Yang Maha Agung atas segala Raja-Raja dengan mengurniakan akan diriku dengan kurniaan yang besar iaitu melantik akan diriku sebagai wakil Tuhan pada zaman ini yakni bagi kurun ke15 ini.
Allah menyaksikan atas apa yang aku perkatakan dan laknat Allah bagi orang-orang yang dusta dan berbohong.

sekiranya bermimpi mendapat ilham yang baik dan menyuruh kepada perkataan yang baik, maka kemungkinan itu memang benar dari Allah
tp sekiranya disuruh melakukan perkara yang ebrcanggah dari syariat maka kemungkinan ia datang dari syaitan

namun siapakah yang dapat mengesahkan hal ini adalah mutlak datangnya dari Allah sedangkan guru sheikh loh tidak mempunyai guru mursyid yang berantaian.Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 2:41 pm

sufibersanad wrote:
Ideologi Wali wrote:
takata wrote:
lala wrote:


sanad ooo sanad , taak abis abis...

kamu percaya kepada Nur Muhammad?

NUR MUHAMMAD ADALAH MAKHLUK DAN BUKAN SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN. KALAU ADA ORANG BERKATA NUR MUHAMMAD ADALAH SEBAHAGIAN DARIPADA TUHAN, ITU ADALAH FAHAMAN YANG SESAT LAGI MENYESATKAN.

Dalam Kitab “Kashf al-Khafa’ wa Muzil al-Ilbas ‘Amman Ishtahara min al-Ahadith ‘Ala Alsinatin-Nas’ oleh al-‘Ajluni (men.1162 Hijrah):

Hadith yang bermaksud: “Yang pertama dijadikan Allah ialah nur Nabi engkau, wahai Jabir”. Diriwayatkan oleh ‘Abd al-Razzaq dengan sanadnya daripada Jabir bin ‘Abd Allah dengan lafaz: Katanya: Aku berkata: Wahai Rasulullah, bapa dan bonda hamba menjadi tebusan tuan, beritahu kepada hamba tentang perkara terawal yang dijadikan Allah sebelum segala sesuatu. Jawab Baginda: Wahai Jabir, sesungguhnya Allah jadikan sebelum segala sesuatu nur Nabi engkau daripada NurNya, kemudian Ia jadikan nur itu berkisar dengan kudrat cara yang dikehendakiNya, walhal dalam masa itu tiada Lauh (Lauh Mahfuz), tiada Qalam, Syurga dan Neraka, tiada malaikat, langit, bumi, matahari, bulan, jin dan manusia. Maka bila Allah kehendaki menjadikan sekelian makhluk ia membahagikan Nur itu kepada empat bahagian, daripada juzu’ pertama ia jadikan al-Qalam, daripada yang kedua Ia jadikan Lauh (Lauh Mahfuz), daripada yang ketiga Ia jadikan ‘Arash, kemudian Ia membahagikan pula juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi, maka daripada juzu’ yang pertama Ia jadikan malaikat penanggung ‘Arasy, daripada juzu’ yang kedua Ia jadikan Kursi, daripada yang ketiga Ia jadikan malaikat yang baki lagi. Kemudian Ia membahagikan lagi juzu’ yang keempat itu kepada empat bahagi yang pertamanya dijadikan langit-langit, yang keduanya bumi-bumi, yang ketiganya Syurga dan Neraka. Kemudian yang keempatnya dibahagikan kepada empat bahagian: yang pertamanya dijadikanNya nur pandangan mata Muslimin, daripada yang kedua cahaya hati mereka, ia ma’rifat terhadap Allah, daripada yang ketiga dijadikanNya nur kejinakan mereka (dengan Tuhan) iaitu ‘tiada Tuhan melainkan Allah, Muhammad Rasulullah’, demikian hadith dalam “al-Mawahib” (iaitu al-Mawahib al-Laduniyyah karangan ahli hadith al-Qastallani yang terkenal sebagai rujukan itu).


assalamualaikum......adakah dijadikan oleh Allah akan segala isi alam ini dari NUR MUHAMMAD atau pun nur muhammad itu adalah 'mumkin' yg pertama sebelum dijadikan mumkinat yg lain.....namun mumkinat yg lain bukan dijadikan dari nur muhammad tetapi dijadikan oleh Allah dgn sifat qudrat dan iradatnya setelah semuanya di dalam ilmu Allah

Quote :
Baca hadis tu lah.. kalau nak faham

mohon penjelasan

2) adakah tarekat abdullahiyah ini tidak bersanad dan apabila tidak bersanad maka dibolehkan memimpin orang lain....adakah ini tidak menjadi kekeliruan kepada orang lain

Quote :
Kenapa pulak keliru.. bukankah dalam kitab hikam yg terkenal itu sendiri sudah menjelaskan 2 Golongan dalam kesufian. Yang pertama salik majzub dan kedua majzub salik. Dan kedua golongan yang dah tamat inilah yang layak jadi guru murshid dalam tarikat. Bukan yang bersanad tapi tak tamat atau wusyul. Orang keliru sebab kejahilan mereka tentang ilmu tasauf dan sebab kewujudan golongan jahil tentang pengalaman kerohanian tapi berlagak nak jadi guru tasauf dgn berlindung di balik sanad salsilah.
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 2:59 pm

sufibersanad wrote:
lala wrote:
takata wrote:
maaf bertanya..

1. Apakah nama tarekat saudara?
2. Dan Tarekat Saudara ada Salasilah tak?

maaf sekali lagi..

petikan dari :http://pondoktampin.blogspot.com/search?updated-max=2010-04-28T12%3A34%3A00%2B08%3A00

sanad ooo sanad , taak abis abis...


man mun: salam ustaz. tumpang bertanya. adakah sah sesuatu tarikat sufi jika tiada sanad.

al ustaz: sanad tarikat tak serupa dgn sanad hadis. sape yang kata serupa silakan bawak bukti. dalam kitab mana . mana sheikh shufi yg jadi umdah rujukan yg kata begitu. bahkan sepanjang pembacaan saya terdapatnya tarikat yg tanpa bersanad langsung. tapi masih muktabar. bahkn ada yang bersanadkn guru lain ( iaitu mendapat tarbiyah dari sheikh lain) tapi dinisbahkan tarikatnya pada silsilah sheikh yang lain dan dinisbahknnya pada tarikat yg muktabar pulak tu.

kalau nak kira sanad tarikat sufi mengikut metod sanad ilmu dirayah hadis ... ana komformkan kebanyakan sanad2 tarikat sufi hatta yg muktabar, pun kalau tak maudhu , dhoif, mun tak pun maqthu' . kalau ada org kata "Hasan basri" mengittishalknnya?. aah.. hasan bashri pun dinaqad orang. jumpa ke tidaknya dgn saidina ali . tupun khilaf . tu cmnaa..?.

kalau pada ana senang jee.. dah tau ilmu tarikat tu buah ilmu syariat. kalau dah syariatnya betul betul le tarikatnya. walaupun nampak tak bersanad. sebab ciri2 sanad tarikat tak serupa ciri sanad ilmu hadis. sanad dalm ilmu tarikat memang lah penting. tapi sifat2 sanad tu kalau tidak dilihat cara menyeluruh maka boleh jadi masalah.

ni maslah sanad ni ada ada je orang baru baca je yg nak mula cuba kaji. baca le bagi banyak2 sikit. nnti tak le nak menyentuh ilmu orang yg kita pun tak faham . ni ada satu lagi . orang yg minat kaji sanad. sampai nak baca berzanji pun kena ada brsanad . ish2. ana nak tanya le. sembahyang kita tu mana sanadnye?. puasa yg diamalkn tu mane sanad nye?. tak sah ke amalan tu?. saya dulu masa mengaji dipondok..tok guru suruh baca berzanji burdah dibaie malam selasa. tak pernah pun tau mana sanadnya. sbb dh faham tok guru kita tu sanad le tu. cukuup. oghang tetua dulu pesan.. "toksah menarah telampau" . sbb kalau telampau menarah , nanti kayu yg nak buat ulu paghang tu langsung tak tepakai.. ni maslah tarikt .. patutnya bincang le sesama ahli tarikat yg berilmu je. sbb kalau ahli tarikat tak ahli ilmu pun susah juga nak bwak bincang. serupe le juga ahli ilmu yg tak tarikat pun susah juga. tu le jadinya. ade ke sanad tarikat sama metodnya dgn sanad hadis. ish ish.. bawak2 le istighfar. ni nasihat je.


perhati2kanlah cntohnya:

SYEIKH AHMAD AT-TIJANI RA :

اذا سمعتم عنى شيأ فزنوه بميزان الشرع فما وافق فخدوه وما خالف فاتركوه
"Apabila Kamu Mendengar Apa Saja Daripadaku, Maka Timbangkanlah Ia Dengan Neraca Syari'at. Apabila Ia Bertepatan, Maka Kerjakanlah & Apabila Ia Bersalahan,Maka Tinggalkanlah." [Jawahir al-Ma'ani wa Bulugh al-Ma'ani (juz 1, hlm.95) Ali Harazim]


As salam........Lala kata sanad tarikat tak sama dgn sanad ilmu hadis atau pun ilmu2 islam yang lain........dari segi mcm mana yg tak sama tu yer?......kalau ilmu hadis pun kita kena cari sanad yang betul2 dipercayai inikan pula ilmu bathin......yg kita sendiri tidak mampu untuk melihatnya dan mengawalnya.....sedangkan syaitan selalu mendatangkan was2 di dalam hati manusia....mcm mana tu lala

Quote :
Ilmu hadis, ilmu fekah dan tajwid tu ilmu zahir. Ilmu bathin didapati drp pengalaman kerohanian seseorang apabila mempraktikkan ilmu zahir, ini adalah ilmu kurniaan Tuhan. Orang hanya ambil sanad ilmu atau tarikat tak semestinya orang yg mendapat kurniaan beramal dengan ilmu ini. Tujuan guna kupasan ilmu bathin drp ulamak muktabar utk mjadikan pagar kebenaran pengalaman yg ditempuh oleh pengamal ilmu tasauf.

Kalau pendakian mereka muafakat dengan Al Quran dan Hadis spt yg ditempuh oleh ulamak muktabar lain, tak guna kitab rujukanpun tak apa. Sebab mereka sendiri boleh mceritakan pengalaman pendakian mereka w/p tak rujuk kitab.. orang yg nak mengesahkan kebenaran kata-kata atau amalan golongan wusyul ini boleh rujuk kitab ulamak terdahulu samaada muafakat atau tidak. Kalau perjalanan kerohanian mereka benar ia tak akan bercanggah, lainlah kalau tak benar.

ILMU TASAUF ILMU RASA BUKAN ILMU BACA
Back to top Go down
View user profile
Ideologi WaliPosts : 10
Join date : 30/06/2010

PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   Mon Jan 17, 2011 3:10 pm

sufibersanad wrote:
Quote :
Maka di sini aku paparkan dan khabarkan secebis kisah sejarah hidup diriku bagi tatapan akan sekalian saudara-saudaraku mudah-mudahan mendapat manafaat dan faedah yang banyak dan aku berdoa dan bermohon pada ALLAH akan keampunan yang banyak dan rahmat yang luas atas diriku andainya apa yang aku nyatakan ini ada kesalahan, kekurangan dan menyimpang kepada niat yang lain selain ALLAH.

Adapun suatu masa yang ditaqdirkan ALLAH yakni pada hari khamis selepas asar pada tahun 1400 hijrah bersamaan pada tahun 1980 Masihi ketika aku sedang asyik dan mabuk berzikir dengan zikir la ila ha ilallah datanglah padaku suatu ilham daripada ALLAH Tuhan Sekalian Alam, Raja Yang Maha Agung atas segala Raja-Raja dengan mengurniakan akan diriku dengan kurniaan yang besar iaitu melantik akan diriku sebagai wakil Tuhan pada zaman ini yakni bagi kurun ke15 ini.
Allah menyaksikan atas apa yang aku perkatakan dan laknat Allah bagi orang-orang yang dusta dan berbohong.

sekiranya bermimpi mendapat ilham yang baik dan menyuruh kepada perkataan yang baik, maka kemungkinan itu memang benar dari Allah
tp sekiranya disuruh melakukan perkara yang ebrcanggah dari syariat maka kemungkinan ia datang dari syaitan

Quote :
Apa yang bercanggah drp syariat yang dibuat oleh Syeikh Abdullah?

namun siapakah yang dapat mengesahkan hal ini adalah mutlak datangnya dari Allah sedangkan guru sheikh loh tidak mempunyai guru mursyid yang berantaian.

Quote :
Selidiklah kitab tasauf muktabar dan baca pengalaman2 yg ditempuh mereka. Ada atau tidak percanggahan pengamalan kerohanian yang bercanggah dengan golongan tersebut. Golongan yg mengaku guru murshid berantaian tapi tak wusyul sendiri belum tentu terbaca pengalaman kerohanian yg ditempuh oleh ulamak muktabar zaman silam.

Kalau guru berantaian itu tak wusyul macam mana beliau nak mengesahkan kebenaran seseorang yg telah wusyul sedangkan mereka sendiri jahil dalam pengalaman kerohanian, dah la jahil dalam pengalaman kerohanian, ilmu kerohanian yg ditulis oleh ulamak muktabarpun jahil jugak. Golongan yg berlagak guru tapi tak wusyul dan jatuhkan hukuman kpd glg wusyul bukannya guru tapi perosak ilmu golongan khawas.

Back to top Go down
View user profile
Sponsored content
PostSubject: Re: Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.   

Back to top Go down
 
Syeikh Abdullah Al-Majzub, Wakil Tuhan 1400 Hijrah.
Back to top 
Page 1 of 2Go to page : 1, 2  Next

Permissions in this forum:You cannot reply to topics in this forum
Sufimas Forum :: SYARIAT DAN HAKIKAT :: TASAUF-
Jump to: